Er bestaan inmiddels veel boeken over gezondheid, vermoeidheid, gezonde en ziekmakende stress en ontregeling. En hoe zit autisme dan in dit vraagstuk? Voor de een is autisme dé oorsprong van de ontstane klachten, voor de ander is autisme één van de variaties in het functioneren waar rekening mee moet worden gehouden. En een ander ziet autisme als een lastige dynamiek van in elkaar opstapelde problemen die al in aanleg en de jongste jaren aanwezig zijn. Gezondheidsproblemen zijn vanuit de opstapeling te begrijpen. 

 

Vroege of late herkenning?

Een interessante vraag is of het autisme van vroeger vergelijkbaar is met het autisme van nu? En maakt een late diagnose uit ten opzichte van een vroege diagnose? Is bij een vroege diagnose een betere ondersteuning mogelijk of worden kansen en mogelijkheden dan ook te snel begrenst door de bekende belemmeringen? En hoe zit dat dan bij mensen die jarenlang niet begrijpen en ondersteund zijn? Een zeer persoonlijk vraagstuk.

Mijn persoonlijke blik is vooral dat 'mijn autisme' een variatie 'in mij' is waarmee  nooit rekening is gehouden, simpelweg omdat dit pas sinds 2014 als verklaring is gesteld. En dat zal ook invloed hebben op mijn zoektocht en mijn moeilijk te begrijpen problemen en klachten. 

 

Boeken

Vele boeken die ik hieronder benoem werden geschreven door professionals die vanuit eigen ervaring met vraagstukken om moesten gaan, maar ook hun aangeleerde vakkennis meenamen vanuit zorg, hulp, psychologie of maatschappij. Die combinatie is volgens mij nodig om het taaie vraagstuk met elkaar aan te pakken. Meestal is het autisme daarbij geen onderwerp. Soms een voordeel, soms een nadeel.  Daarnaast zijn andere interessante boeken gekoppeld. 

 

Individueel

Overigens zal altijd een individuele oplossing nodig zijn voor het individuele vraagstuk. Simpelweg omdat ieders leven, behoeften en ervaringen unieke variaties meebrengt. De invloed van autisme is daarin een extra variatie. Voor de een dé oorsprong, voor de ander één van de variaties. En daarmee ging ik zelf op zoek en deel ik boeken die mij inzichten gaven of inspireerden.