Kwaliteit van Leven 

Vanuit de onderzoeksagenda autisme is het thema Kwaliteit van Leven ingebracht. Binnen dit thema gaat het om onderzoek naar de kwaliteit van leven van mensen met autisme. Daarbij kun je denken aan zingeving, levensgeluk, welbevinden en/of welzijn. Dit thema heeft niet een hoge onderzoeksprioriteit bij de deelnemers, maar de onderzoekers vonden het toch belangrijk om het thema te beschrijven. Bij volwassenen werd het nog het meest genoemd. Bij ouders en wettelijk vertegenwoordigers kwam het thema nauwelijks naar voren. 

 

Waar kan toekomstig onderzoek zich op richten?

Enkele voorbeelden van onderwerpen voor toekomstig onderzoek:

  • Zingeving, een zinvol leven

  • Welbevinden, levensvreugde, welzijn, geluk, levensgeluk

  • Kwaliteit van leven

  • Hoe kunnen mensen met autisme elkaar inspireren en/of van elkaar leren?

  • Prettig leven met weinig last van beperkingen

 

Landelijke en persoonlijke interesse

De lage interesse voor dit thema is misschien wel opmerkelijk. Landelijk komt er steeds meer aandacht voor welzijn. Het waarom het zo'n lage prioriteit heeft is speculeren. Waren de andere thema's collectief belangrijker? Is het onbekend dat welzijn zoveel impact kan hebben op het dagelijks functioneren? Zijn de onderzoekers bekend met de goede impact van kwaliteit van leven, waardoor ze het toch in het onderzoek opnamen? Kortom. Voor mij een reden om dit thema ook op te nemen binnen deze website.

 

Het zal je niet verwonderen dat een kwalitatief zinvol leven voor mij belangrijk is en mijn uitval deels ook hierdoor begrepen kan worden.